Verslag: Natuur in de Stad

Verslag: Natuur in de Stad

 

 

19 november 2024

Natuur in de Stad, lezing door Niels de Zwarte.

Waar kun je beter inspiratie opdoen over Stadsnatuur dan bij een Volkstuinvereniging? De groene oase van A.T.V. Kweeklust bij de Eschpolder in Rotterdam was deze week de locatie om alle ins en outs over stadsnatuur te horen. Niels de Zwarte, adjunct-directeur van het Natuurhistorisch Museum en hoofd bureau Stadsnatuur wist met een inspirerende lezing de aanwezigen van begin tot einde te boeien. Dat volkstuincomplexen een belangrijke, niet te verwaarloze bijdragen aan stadsnatuur leveren kwam hierbij ook zeker voor het voetlicht.

De poorten van Volkstuinvereniging A.T.V. Kweeklust aan het Toepad 85 gingen dinsdagavond 19 november open voor een breed publiek met geïnteresseerde Rotterdammers, leden van volkstuinverenigingen, KNNV Natuurlijk Rotterdam en overige belangstellenden. Onder de aanwezigen o.a. schrijver Arjen van Veelen, auteur van het boek Rotterdam, een ode aan inefficiëntie en tevens columnist bij NRC en De Correspondent. De aanwezigen werden van het begin tot het einde geboeid door de veelzijdige lezing en soms verrassende inzichten.

De stadsnatuurlezing was divers. De McFlurry-egel, tentoongesteld in het natuurhistorisch Museum Rotterdam kwam in beeld, slachtoffer van een weggegooid ijsbekertje, met plastic kraag om z’n nek.

De boodschap: Afval achterlaten draagt bij aan het afnemen van de populatie egels.

Niels wisselde grafieken af met mooie beelden, waarnemingen en voorbeelden van natuurinclusief bouwen.

Ook het belang van bestaande aaneengesloten oude natuurzones voor vogels en dieren had een plek in de lezing. Positieve en negatieve aspecten in de huidige stadsnatuur werden benoemd. Er werden vragen vanuit de zaal beantwoord. Maar ook vertelde hij hoe belangrijk het is een integrale, natuurinclusieve visie op de (woon)opgaven van een stad te hebben. En, waarom bestaande oude natuur, waaronder volkstuincomplexen, juist behouden moeten blijven op de plekken waar zij al jaren zijn. Dat bestaande en nieuwe natuur bijdraagt aan de gezondheid, leefbaarheid, het welzijn en de klimaatbeheersing en voor alle inwoners aantoonbaar noodzakelijk is in een stad.

Het ging ook over natuur die vaak niet gezien wordt maar er wel degelijk is. En, dat initiatieven als tegelwippen in wijken een verschil kunnen maken.

Een mooi onderdeel van stadsnatuur ging over de uitbreiding van de populatie Slechtvalken in Rotterdam door het plaatsen van nestkasten. Hij ging in op een vraag over de overlast gevende populatie halsbandparkieten (exoten) die luid kwetterend dagelijks op ‘rooftocht’ gaat om de nog zure appels uit volkstuinen te roven. Niels vertelde hoe de terugkerende Slechtvalk hier een toekomstige rol kan gaan spelen om dit op natuurlijke manier te reguleren. De ecologen van bureau Stadsnatuur hebben namelijk onlangs restanten van de halsbandparkiet gevonden in een nest van de Slechtvalk.

 

De lezing Natuur in de stad heeft de aanwezigen in ieder geval enthousiast gemaakt om met een brede blik rond te kijken in Rotterdam en bestaande natuur te (her)ontdekken en te koesteren, maar het heeft ook duidelijk gemaakt dat er grote uitdagingen zijn voor de stad.

 

 

Lia van Vliet – in ’t Hout mede namens Claudia Fonseca Costa, org. lezing A.T.V. Kweeklust

Note voor redactie: Voor aanvullende info over deze bijdrage kunt u bellen met 06 30044822 (Lia)