Uit het nieuws, Tuinieren 2.0

Uit het AD 14 april 2017
Interview met de RBvV + 3 tuinders. Te lui? Huur dan een moestuin mét butler

Door SANDER VAN DER WERFF
Website: www.ad.nl/rotterdam/de-zon-schijnt-op-naar-de-volkstuin~a9fa14f66/

De temperatuur kruipt omhoog, we kunnen weer naar buiten. Wie geen eigen stukje grond heeft, kan een volkstuintje of moestuintje huren. Om groente in te kweken, of om te relaxen met een proseccootje. Maak je liever geen vieze handen? ‘Moestuinbutler’ Marieke doet graag het groene werk.

Moestuintjes gaan als een tierelier, weet Kweisja Tchang van de Rotterdamse Bond van Volkstuinders (RBvV). ,,Die zijn nog steeds populair. Mensen worden steeds bewuster als het gaat om gezond eten. Maar ook voor de beter verzorgde volkstuincomplexen bestaat veel animo. In het uiterste geval sta je jaren op een wachtlijst.”
De tuinen, oorspronkelijk bedoeld voor minderbedeelden en flatbewoners, waren decennialang het exclusieve domein van heren en dames op leeftijd. Maar sinds een aantal jaren stijgt het aantal jonge huurders.

Spanningen
De RBvV juicht die ontwikkeling toe, maar ziet hier en daar ook spanningen ontstaan ‘op de tuin’. Want, gechargeerd: veel jongeren komen niet om te tuinieren, maar om te genieten. ,,Ze worden ook wel proseccodrinkers genoemd. Ze komen met een bakfiets vol kids het complex op en steken de barbecue aan. Leven en laten leven, is hun motto. Hun tuin staat meestal vol met wilde bloemen. Ze willen vooral ontspannen en niet al te fanatiek tuinieren. Traditionele tuinders vinden dat vaak niks.”

Andere ogen
In zo’n micromaatschappij komt alles bij elkaar, weet Tchang. ,,Meestal komt het wel goed tussen de ouderen en de jongeren. Desnoods met een beetje bemiddeling van het bestuur. Maar je kunt ook bij de Rijdende Rechter eindigen. Die jongeren kijken met andere ogen naar zo’n comlex. De bond ziet de charme daar wel van in.”
Bij de RBvV zijn ongeveer veertig verenigingen aangesloten, met gezamenlijk 4700 tuinders. Wie een volkstuintje wil, moet rekening houden met een gemiddelde huurprijs van 700 tot 800 euro.

Het AD zocht drie tuinders op.
En ‘moestuinbutler’ Marieke van der Hoek, die in Hellevoetsluis dé oplossing biedt voor drukke of luie mensen: moestuin 2.0, met volledige verzorging, van zaaien tot oogsten.

Moestuinbutler:  Marieke van der Hoek uit Hellevoetsluis maakt een moestuin bereikbaar voor mensen die er geen fut of tijd voor hebben. Op een stuk land van haar vader aan de Sliklandseweg in de polder van Hellevoetsluis verhuurt ze stukken grond aan belangstellenden. Zij zeggen wat voor groenten daar op moeten komen te staan en de boerendochter doet de rest. Ze belt ook als de oogst opgehaald kan worden. ‘Moestuin 2.0’ noemt Van der Hoek haar project waarvoor ze na een tijdje experimenteren volop klanten aan het werven is. Inmiddels hebben tien mensen ieder één of twee vierkante meter grond bij haar gehuurd.

‘Opeens zat ik met honderd kilo bonen’
Toen Shanthy Ariyasingh in 2008 over de Maassluissedijk in Vlaardingen fietste en uitkeek op het complex van Volkstuinders Vereniging Zuidbuurt, wist ze het zeker: zij wilde óók zo’n tuintje. Thuis, in de Vlaardingse binnenstad, is de geboren Sri Lankaanse aangewezen op een balkon. Niet veel later stond Ariyasingh dus op haar eigen stukje grond. Nou ja, eigen: ze betaalt jaarlijks bijna 500 euro aan gemeentelijke erfpacht en contributie.

Met 220 vierkante meter heeft ze een van de kleinste groentetuintjes op het complex, dat in totaal 156 perceeltjes telt.
In haar eerste seizoen had Ariyasingh iets te kwistig met de zaadjes gestrooid, waardoor ze opeens met honderd kilo sperziebonen zat opgescheept. Nu groeit er van alles: van aardappelen tot bieten, van courgettes tot artisjokken. Naar de groenteboer hoeft ze niet meer.


‘Lekker met hondjes en laptop eropuit’
Amateur Tuinders Vereniging Ommoord is bepaald geen doorsnee club. Het complex, ingeklemd tussen de A20 en het spoor, lijkt meer op een stadscamping. Met een grote kantine waar playbackshows, verjaardagen en andere feesten uitbundig worden gevierd. Natuurlijk zijn er regels, maar nogal wat bewoners lappen die aan hun laars.

De heg van Wil Riet is ook hoger dan de voorgeschreven 60 centimeter. En haar huisje is ook groter dan 25 vierkante meter. Iedereen mag doen wat ie wil, zo lang anderen er maar geen last van hebben, is het adagium van het bestuur.

Riet houdt van die vrijgevochten boel. Ze kocht het huisje 25 jaar geleden met haar moeder. Die is onlangs overleden, maar op mooie dagen dartelen er kinderen van de vijfde generatie over haar grasveldje. ,,Ik heb alles hier. Een wasmachine, kookplaat, douche, televisie, wifi… Thuis aan de Zwaanshalskade heb ik geen tuin. Als het weer goed is, rijd ik hiernaartoe en ga ik lekker met mijn laptop in de tuin zitten. Uiteraard gaan mijn hondjes Lucky en Nouska mee.”

‘Na een dag tussen ’t groen naar de kroeg met modderige laarzen’
De moestuin van Sammy de Keijne (26) en vijf vrienden ligt aan de drukke Gordelweg in Rotterdam. Op een paar meter van de knoflook, courgettes en kroppen sla rijden dagelijks honderden auto’s voorbij. En dan ligt aan de overkant van het Noorderkanaal ook nog de drukke A20. ,,Of dat nou zo gezond is, weet ik ook niet”, zegt de Rotterdamse lachend.

Ze vlogt over haar nieuwe hobby. Na een cursus moestuinieren van een jaar werd het tijd voor een eigen stukje grond. Geïnspireerd door haar vriend, die in zijn appartement op 27 hoog augurken kweekte. ,,We zijn een beetje aan het experimenteren hier. In ons zaaiplan zitten onder meer bonen, kool, wortels, aardbeien en kruiden. Ik houd erg van koken en gezond eten. Tijdens dat cursusjaar at ik veel meer verse groenten dan normaal en toen voelde ik me goed. Al weet je natuurlijk nooit zeker of dat door het eten kwam.”

De Keijne is digital producer van beroep, waardoor ze veel met de vormgeving en inhoud van websites en apps bezig is.
De tuin is na een drukke dag een welkome afleiding. Eenmaal tussen de wortels is de werkstress snel verdwenen. ,,Maar we doen het ook voor de gezelligheid. Aan het einde van de dag drinken we graag een biertje. In de tuin, of in de buurtkroeg. Dan zitten we met onze laarzen nog aan in het café.”

Bron: www.ad.nl/rotterdam/de-zon-schijnt-op-naar-de-volkstuin~a9fa14f66/