De Kweeklust bijen met name
Zoals u in het nieuwste blad van de Tuinliefhebber hebt kunnen lezen is er veel aandacht voor het bijenleven. Niet alleen staat er een heel artikel over wilde bijen en de bestuiving in, ook is er een gratis lezing (8 september , Utrecht).
Maar, dichter bij huis hebben we ook heel wat bijenkennis in huis.
Aad van der Meeren en onze vrijwillige Imker zijn druk bezig geweest deze zomer.
Net als wij allen zuchtten onder het alsmaar hete weer en te weinig regen was het ook voor de bijen eigenlijk te heet.
Per bijenvolk is er 1 koningin en die behoort in de watten gelegd worden en moet het vooral niet te heet krijgen. Dat geldt niet alleen voor haar maar ook zeker voor haar gebroed, de nieuwe bijenlarfjes.
Dat laatste was dit jaar een beetje lastig; het was buiten en binnen in die bijenkasten snoeiheet. Nu hebben de werkbijen daar wel wat op gevonden (t zijn snuggere beestjes) en zij hebben deze weken veelal in kolonnes recht voor de koninginne-raat met hun vleugeltjes zitten wapperen om de lucht in beweging te houden en te koelen. Eigenlijk een soort airconditioning avant la lettre.
Maar, er waren ook te weinig bloeiende bloemen en dus ook te weinig nectar (voedsel) voor de bijen. Gelukkig zijn er nu, later dan anders maar toch, her en der tuinen vol bloeiende bloemen te zien en daar vliegen de beestjes weer af en aan.
Toch zijn de bijenvrijwilligers (Aad en imker) wel bezig wat nieuwe volkeren te kweken met nieuwe koninginnen. Een koningin wordt hooguit 13 jaar; soms vliegt er eentje weg naar graziger weiden met haar hele hofhouding, kortom, er is altijd verloop in de bijenvolken.
En na zo’n warme zomer is het slim om wat nieuw bloed (nieuw bijenvolkje met koningin) achter de hand te hebben.
Wanneer u langs het bijenveldje loopt, dat met opzet niet echt aangeharkt is, maar natuurlijke begroeiing heeft; ziet u nu naast de volwassen kasten enkele kleintjes staan: dat zijn de nieuwe volk-kweekkastjes. Met wie weet, sterke nieuwe koninginnetjes.
Ooit hebben we afgesproken dat 6 bijenvolken/kasten voor ons park maximaal zijn; dat aantal wordt ook niet uitgebreid, maar er wordt vooruit gewerkt.
We hopen dat de bijenvolken deze zomer overleven, is er echt te weinig nectar dan krijgen ze doodleuk hun eerdere honing door de raat teruggevloeid: verhongeren laten we ze niet, maar echte verse nectar is natuurlijk het beste.
U kunt daaraan meehelpen door volgend jaar ook zoveel mogelijk door bijen geliefde planten en bloemen aan te planten of uit te zaaien, dat helpt beslist.
Of er dit jaar een mooie derde honing oogst is moeten we nog even afwachten. Maar Aad is er vast ook op de Proeverij op zondag 2 september 2018 : we gaan het zien.