De Japanse duizendknoop …

die willen we hier niet!

 

Invasie van de Japanse duizendknoop,   Stop het groene monster!

24 augustus 2018 ( overgenomen uit de stadskrant en  de gemeente Rotterdam)

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende woekerende plant die in heel Nederland een steeds groter probleem vormt. Bovengronds drukt hij alle andere planten weg en ondergronds houdt zelfs steen of beton hem niet tegen.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exotische plant die moeilijk te bestrijden is. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. De wortels reiken tot grote diepte en kunnen tot wel drie meter verderop uit de grond komen. Een klein stukje wortel of een enkele knoop is al voldoende voor de plant om te kunnen groeien. Daarom roept de gemeente alle Rotterdammers op om te helpen verdere verspreiding te voorkomen.

 Eigen grond of tuintje

De gemeente beheerst de plant op gemeentegrond en openbaar terrein. Heeft u zelf een duizendknoop in de tuin of op uw terrein? Handel dan als volgt en voorkom dat hij zich uitbreidt:

  • Knip de plant af of trek hem, liefst met wortel en al, uit de grond
  • Verzamel zorgvuldig al het snoeisel en voorkom dat er stukjes van de plant of wortel achterblijven
  • Doe alles in een stevige vuilniszak en bindt deze goed dicht
  • Gooi de vuilniszak bij het gewone huisvuil. Dus vooral niet bij het groenafval
  • Het afval van de plant wordt zo verbrand, samen met het andere afval
  • Vergeet niet uw tuingereedschap goed schoon te maken

Japanse en andere duizendknopen herkennen – PDF(703.5K)

 Locaties in kaart

Om te voorkomen dat de plant overal in Rotterdam opduikt en schade toebrengt aan onze huizen, dijken en wegconstructies, roept de gemeente iedereen op om locaties in het openbare gebied waar de Japanse duizendknoop groeit te melden. Dat kan via de BuitenBeter App of door te bellen met 14 010. De gemeente legt op kaart vast waar de plant voorkomt en hoe hij zich ontwikkelt. Bestrijders krijgen hierdoor een goed beeld van alle locaties, zodat ze de plant gericht kunnen aanpakken.

Speciale maaimethode

Echt volledig uitroeien door bestrijding lukt nog niet, omdat geen enkele beschikbare bestrijdingsmethode voor 100% effectief is. Hier wordt in het hele land nog onderzoek naar gedaan. Daarom ‘beheerst’ de gemeente de Japanse duizendknoop door hem tweemaal per jaar te maaien met een speciale machine die het maaisel direct opvangt. Het afval gaat daarna naar de vuilverwerking waar het vernietigd wordt. Na de maaibeurt wordt de machine grondig gereinigd om eventuele verspreiding van nog levende en kiemkrachtige stukken stengel of wortel te voorkomen. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat maaien, voor een drukke stad als Rotterdam, op dit moment de meest effectieve manier van beheersen is.

 Meer informatie

Meer informatie over de Duizendknoop en tips over de bestrijding vindt u op  bestrijdingduizendknoop.nl.